Scoala Altfel – Ghid de activitati

Ghidul de activitati Scoala Altfel

Sugestii si solutii pentru parintii si copiii bine informati, care tin pasul cu tot ce este actual in domeniul educatiei.

Dragi parinti, ne-am propus sa va prezentam astazi toate resursele necesare pentru a va planifica activitatile care vi se par cele mai utile si eficiente cand vine vorba de educatie informala si timp recreativ. Asa ca, sa nu mai stam mult pe ganduri si sa pornim la drum: vom descoperi impreuna o bogata varietate de optiuni de ateliere si activitati extrascolare si extracuririculare pentru copii mici si mari, sau chiar intreaga familie.

Profesorii și învățătorii sunt elemente cheie în acest program, cei care stabilesc programul activităților, pe baza propunerilor venite din partea părinților și elevilor. Este important ca activitățile alese să aibă, pe lângă partea educativă, și o parte distractivă, informală.

Ce este Scoala Altfel?

Cum ar fi sa ai la indemana o saptamana in care poti explora si experimenta noi forme ale educatiei alternative, ei bine, acum , acest lucru este posibil si e la indemana noastra si sta sub denumirea de ”Scoala Altfel”.

Am putea sa ne gandim la o mare sarbatoare, unde orele normale sunt înlocuite de activități speciale, pe care părinții, elevii și învățătorii le pot stabili împreună.

Activitățile sunt organizate de luni până vineri, iar numărul de ore petrecut in cadrul institutiei de care apartine cel mic/cea mica sunt aceleasi.

Cand are loc Scoala Altfel?

În conformitate cu ordinul ministrului Educației Naționale nr. 3.191/2019 privind structura anului şcolar 2019-2020, cursurile anului şcolar 2019-2020 încep luni, 9 septembrie și sunt dispuse pe durata a 35 de săptămâni.

Structura anului școlar cuprinde semestrul I (9 septembrie – 20 decembrie 2019) şi semestrul al II-lea (13 ianuarie – 12 iunie 2020).

Programul naţional „Şcoala altfel” are o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului şcolar şi poate fi derulat în perioada 7 octombrie 2019 – 29 mai 2020, pe baza unei planificări ce rămâne la decizia şcolilor.

Desfășurarea programului „Şcoala altfel” nu coincide cu perioada alocată susţinerii tezelor semestriale. Acestea vor avea loc, de regulă, la finalul semestrelor, după parcurgerea programei şcolare, cu cel puţin trei săptămâni înainte de finalul semestrului. Etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare se organizează, în general, în perioada vacanţei de primăvară, potrivit unui calendar specific.

Planificare Scoala Altfel- cativa pasi ajutatori

Pentru ca stim ca parintii/profesorii se confrunta mereu cu un factor presant legat de timp si pentru ca ne dorim ca ei sa se bucure cat mai mult de momentele petrecute cu cei mici, ne-am gandit sa va facilitam putin cautarea si sa va spunem din start pasii de baza in organizarea saptamanii altfel:

  1. Alegerea activitatilor tinand cont de: durata, modalitatea de desfășurare și a responsabilităților în consiliul profesoral
  2. Selectarea oportunităților de activități pentru Școala Altfel
  3. Completarea fișei de activitate propusă de ISJ (Inspectoratul Școlar Județean)
  4. Aprobarea activităților de către consiliul de administrație al unității de învățământ
  5. Desfășurarea activităților în săptămâna Școala Altfel
  6. Completarea raportului final de activitate pentru Școala Altfel.

Fisa de activitate Scoala Altfel- ghidul parintelui istet si a copilului activ

Este de bun augur ca ”programul educational scoala altfel” poate beneficia de o varietate atat de mare de optiuni/ posibilitati care vin in ajutorul acestui demers, insa este bine de stiut ca atat profesorii cat si parintii opteaza de cele mai multe ori pentru o structura clara- si aici intervine si cooperarea noastra, prin punerea la indemana a unei selectii complete de activitati pentru copii, de unde poti bifa rapid cateva variante la indemana.

Activitati pentru Scoala Altfel 2019 – dezvoltare armonioasa intr-un cadru de poveste ai carei protagonisti sunt parintii alaturi de copiii lor.

Pentru copii fiecare cadru nou si fiecare experienta poate fi un prilej bun de aventura intr-o lume de vis, si ca povestea sa fie completa au nevoie de protectorii lor pentru a le indruma pasii si ai incuraja in bucuria creativitatii si a noilor descoperiri.

Ideile pregatite sunt potrivite atât pentru copiii mici care merg la grădiniță, cât și pentru elevii din clasele primare, elevii din clasele gimnaziale și elevii de liceu, din București, asa ca ele vizeaza:

  • Activitati Scoala Altfel gradinita
  • Scoala Altfel invatamant primar
  • Scoala Altfel activitati gimnaziu
  • Activitati Scoala altfel liceu

I. Calatorii si incursiuni in lumea artei: activitati culturale.

Scolii Altfel i s-a alaturat de cativa ani si ShoShon – brand romanesc de educatie nonformala, care face posibil ca fiecare moment sa fie un motiv de bucurie și învățare într-o manieră creativă. ShoShon ofera părinților și copiilor instrumente educaționale SMART, esențiale pentru viața cotidiană, dincolo de materiile abordate la școală.

1. PICTURĂ PE PIETRE ART STONE – de la ShoShon

(categoria „inteligenta mainilor”)

Pictura dezvolta atat creativitatea, cat si inteligenta emotionala. Desenul, pictura, joaca rol fundamental in dezvoltarea motricitatii fine.

Orice piatra devine un obiect pretios, o amintire a momentelor si sentimentelor trainte.

La atelier, copiii lucreaza pietre-catelusi, pietre broscute sau pietre-pisicute si buburuze, mini-tablouri, peisaje ce pot constitui mici daruri pentru cei apropiati.

La ShoShon, cadrele didactice, copiii sau parintii, pot alege ce sa picteze copiii in Scoala Altfel iar preturile sunt reduse.

  • Recomandat: copii 4-12 ani
  • Durată: 50 min

Puteti cere o oferta personalizata pentru Scoala Altfel,→ AICI

2. Vizite si activitati in cadrul muzeelor:

Programele educaționale susținute de către cercetătorii și specialiștii Muzeului National de Istorie Naturala Grigore Antipa oferă un spațiu interactiv în care micuții cursanți învață și descoperă, sunt implicați în activităţi de cunoaştere a biodiversităţii şi de ocrotire a mediului, și experimentează practicile utilizate de către cercetătorii care profesează în domeniul ştiinţelor zoologice.
In cadrul muzeului copiii pot participa la: ateliere de robotica si programare, lego, sah, arta, educatie in familie etc.

Seria atelierelor dedicate copiilor jucăuși din cadrul Muzeului National de Arta Romaneasca, inteligenți, sensibili, dornici să știe mai multe despre artă prin artă continuă. Activitatile sunt adresate copiilor între între 5-14 ani si sunt sustinute de asociatiile:

ArtCRowd, Asociatia Curtea Veche, Asociatia De-a Arhitectura etc.

Alte Muzee pe care le recomandam în cadrul programului Școala Altfel 2019:

  • Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) – program și bilete AICI.
  • Muzeul de Istorie a României – program și bilete aici.
  • Muzeul Național de istorie naturală Grigore Antipa – program și bilete AICI.
  • Muzeul Literaturii Române – program și bilete AICI.
  • Muzeul Național al Aviației Române – program și bilete AICI.

Urmând modelul teatrelor europene și răspunzând la solicitările publicului fidel, Opera Comica pentru Copii, propune o serie de evenimente, concursuri, spectacole, ateliere si chiar si un festival: ‘’Opera copiilor’’. Nu ramane decat sa vizitati un pic evenimentele afisate si sa bifati tipul de activitate care vi se potriveste cel mai bine.

Puteti accesa pagina Opera Comica pentru Copii AICI

II. Arta experimentelor amuzante: stiinta distractiva

1. Experimente pe înțelesul tuturor – Laboratorul de zâmbete – de la ShoShon.

In Laboratorul de zambete, copiii se distreaza si invata, fiind cu adevarat un program potrivit pentru scoala altfel.

De la Slime pufos, aromat, fosforescent sau colorat, pana la experimente complexe, toate deopotriva atractive si pe intelesul celor mici, in Laboratorul de Zambete se intampla o mie de minunatii.

Protagonistul atelierului este Profesorul Crazy, care tine in sala de clasa, o lectie adevarata de stiinta, amuzanta si relaxanta, numai buna pentru o zi a stiintei in scoala.

Puteti cere o oferta personalizata pentru Scoala Altfel,→ AICI

2. Casa experimentelor – principiul este de „a învăţa făcând” într-o manieră distractivă.

În timpul Școlii Altfel, elevii pot alege sa invete prin metode si aplicatii interactive in cadrul Casei Experimentelor- centrul ştiinţific cu un concept inovativ de învăţare despre ştiinţă într-un mod informal.

Conceptul de bază al Casei Experimentelor este de a valorifica tendinţa copiilor de a se juca, mai mult decât de a citi.

Experimentele interactive variate crează contextul în care va fi posibilă experimentarea personală a fenomenelor şi explorarea unor situaţii noi şi de a pune întrebări.

3. Ice Age Show – Un adevarat spectacol cu gheata carbonica – marca ShoShon.

ShoShon promite un spectacol unic cu gheata carbonica, ceva ce cu siguranta nu ati mai vazut.

Pe parcursul unei ore si jumatate, copiii si cadrele didactice, garantat vor avea surprize la tot pasul. ShoShon ofera un spectacol cu muzica, dans, glume, experimente si informatii bune de invatat intr-un cadru jucaus, relaxant si vesel.

Fiecare copil va putea sa isi puna manusile si sa aiba parte de o experienta uimitoare.

Profesorul Crazzy vine insotit de dispozitive special construite pentru acest show, pe care nu le veti mai intalni la un alt spectacol cu gheata carbonica.

Ideea, conceptul si intreg programul, au continut unic, special conceput de ShoShon.

Ce vor face copiii?

  • vor învăța ce este gheața carbonică și îi vom afla secretele ei;
  • vor experimenta cu toţii „atingerea gheţii carbonice” (cu manuşi);
  • vor umfla un balon imens cu ajutorul gheţii carbonice;
  • vor testa „lansatorul de baloane cu fum”;
  • isi vor permite să fie cu capul în nori, nori groși și pufoși produși de gheața carbonică;
  • vor dansa şi se vor distra de minune alături de fascinantul Profesor Crazy, cel mai îndrăgit maestru din cancelarie şi ShoShonica, cea mult îndragită de copii;
  • vor descoperi şi celelalte momente surpriză, cu mare entuziasm.

Puteti cere o oferta personalizata pentru Scoala Altfel,→ AICI

III. Ateliere senzoriale si dezvoltarea inteligentei emotionale: simtire si cunoastere

„Jocul senzorial este esențial pentru dezvoltarea creierului pentru că ajută la creșterea conexiunilor nervoase” spune terapeutul ocupațional Sally Fitzgerald.

1. Emoții Colorate – program oferit de ShoShon,

Emotii colorate face parte din programul Invat sa cresc in siguranta, avizat MEN si inscris in CAERI 2019, program in care cadrele didactice primesc la cerere, adeverinte de participare in program necesare dosarului personal.

Atelierul îi ajută pe copii să își descopere emoțiile, să învețe cum să le accepte și să dobândească abilități de comunicare pentru o exprimare non-violentă.

Ce se intampla la atelier

Atelierul este structurat pe 2 părți, cu pauză pentru deconectare de 10 minute între ele;

  • Prima parte, Emoții Colorate, are ca temă centrală gestionarea violenței verbale, iar cea de-a doua parte, „Povești despre realitate în desene animate”, pune accentul pe violența fizică;
  • Folosindu-ne de experimente inofensive pentru copii, vom observa urmele și consecințele violenței fizice și vom înțelege ce simte o persoană care a fost victima unei agresiuni;
  • Ne vom juca pentru a experimenta tehnici de gestionare a furiei și a altor emoții negative;
  • Vom fi creatori de desene animate și vom înțelege realitatea acestora.

Puteti cere o oferta personalizata pentru Scoala Altfel,→ AICI

2. Jocuri senzoriale CREȘĂ și GRĂDINIȚĂ – BUBU Ursulina – activitate ShoShon

Jocul senzorial alternând jucării termice calde și reci, stimulează termocepția, aduce informații noi despre mediul înconjurător, crează conexiuni neuronale.

Ce vom face?

Personaje de poveste, cinci la numar, unele reci si altele calde, forme felurite calde si reci dar si unele umede si altele uscate, ii invata pe copii sa recunoasca, sa simta, sa indrazneasca, sa aleaga, sa interactioneze.

Bubu, Nana, SoSo, Dodo și Cici, sunt minunatele jucării termice, personaje în povestea noastră, ce se joacă împreună cu copiii jocul senzorial atât de amuzant și necesar dezvoltării.

Cald, călduț, rece și mai rece, gheață! Umed, umed, uscat, umed!

Beneficiile jocului senzorial:

  • sustine creșterea cognitiva;
  • ajuta la dezvoltarea limbajului;
  • susține dezvoltarea capacităților motorii;
  • mareste capacitatea de interacțiune socială;
  • pregătește copilul pentru creșa și grădiniță;
  • dezvoltă abilitățile de rezolvare a sarcinilor de învățare;
  • dezvolta abilitațile de rezolvare a problemelor.

3. Făbricuța de Parfum – atelier senzorial – atelier marca ShoShon

Fabricuta de parfum este un atelier senzorial, in care copiii testeaza, simt, descopera, compara si aleg.

Copiii, sub atenta indrumare, creaza un parfum original, pe care il pot folosi ei insisi sau il pot darui.

Copiii sunt incantati sa ia acasa minunatia de parfum create chiar de manutele si nasucurile lor.

Fiecare parfum este unic, nu este folosit alcoolul in reteta.

Toate ingredientele folosite (esente, uleiuri, arome) sunt naturale de origine vegetala, nontoxice.

Puteti cere o oferta personalizata pentru Scoala Altfel,→ AICI

IV. Corpul meu : sport si igiena pentru un copil activ si sanatos!

1. Flamingo Gym – Motricitate pentru copilul tau – Atelier ShoShon

FlaminGo GYM – invatam despre echilibru

FlamynGo Gym, este cel mai nou program de dezvoltare a echilibrului, de exersare a coordonarii, atentiei si concentrarii.

Exercitiile sunt create pe grupe de varsta si joaca ce dezvolta abilitati, este fascinanta pentru copii.

Placile de echilibru ToyBoard sunt echipamente de gimnastica de ultima generatie, extrem de versatile si foarte amuzante pentru copii.

Copii vor adora sa se miste, sa danseze si sa se joace pee le, in mod coorndonat.

Prin folosirea placilor de echilibru, chiar sic el mai neindemnatic copil, isi poate dezvolta abilitatile.

Beneficii FlaminGo GYM

  • dezvoltă propriocepția,
  • stimulează și dezvoltă concentrarea;
  • dezvoltă coordonarea mână-ochi;
  • dezvoltă motricitate;
  • crește stima și încrederea în sine;
  • dezvoltă atenția și coordonarea;
  • ajută la îmbunătățirea posturii;
  • tonifică musculatura și ajută copilul să meargă cu mai mare siguranță în mișcări.

Puteti cere o oferta personalizata pentru Scoala Altfel,→ AICI

2. Săpunel – eroul din spumă, inamicul microbilor – in cadrul ShoShon

Din categoria Inteligența Mâinilor de la ShoShon, face parte si atelierul Sapunel.

Din atelierele Scoala Altfel, nu poate lipsi un atelier de igiena, facut cu grija pentru copii, in care copiii isi confectioneaza singuri propriul sapun si invata importanta igienei si cum sa se spele corect pe maini.

Sapunel, cel mereu pus pe sotii, este inamicul numarul 1 al microbilor si merita sa ne confectionam unul.

Alegem o forma vesela de animalut, fluturas, zodie sau alte forme la fel de distractive si ne apucam de treaba. Nu doar ca aflam lucruri despre igiena, in tihna spuse si fara graba, insa ne dezvoltam si motricitatea, lucrand un sapun manual.

Nu se foloseste soda.

Beneficiile atelierului:

  • achiziții cognitive: copiii afla cum prinde sapunul forma si istoria sa
  • achiziții cognitive: copiii invata sa se spele corect pe mâini, exersând
  • achizitii cognitive: lucrul cu mainile are legatura directa cu dezvoltarea cognitiva
  • stimularea creativitatii: copiii combina si sociaza forme, culori
  • stimuleaza/exersaza latura senzorială: copiii isi stimuleaza simțurile alegând parfumul perfect, fiind un excelent exercițiu senzorial.

Puteti cere o oferta personalizata pentru Scoala Altfel,→ AICI

V. Micul explorator: calatorii in mediul inconjurator

1. Orașul Siguranței – ShoShon

Orasul Sigurantei face parte din programul Invat sa cresc in siguranta, avizat MEN si inscris in CAERI 2019, program in care cadrele didactice primesc la cerere, adeverinte de participare in program necesare dosarului personal.

ShoShon se numara printre foarte putinii furnizori de educatie nonformala care ofera programe inscrise in CAERI cu avizul Ministerului Educatiei Nationale si singurii care abordeaza anumite tematici.

De ce este important sa alegeti acest atelier pentru Scoala Altfel?

Pentru ca intr-o maniera blanda, nontraumatizanta, copiii sunt pregatiti pentru a face fata realitatii.

Prin povesti blande, prin desene in praf magic, chiar de catre micuti construite si atent ghidate de trainer, copiii inteleg cum sa nu cada prada tentatiei de a insoti strainii, cum sa evite anumite zone pentru a ramane in siguranta, inteleg ca un prieten e mai mult decat un om care iti stie numele, cum sa procedeze, ce sa faca, la cine sa apeleze in situatii limita si cate si mai cate.

  • Este un atelier de educatie sociala, educatie pentru viata, util si distractiv.
  • Este o placere ca in Scoala Altfel sa te joci si sa inveti. De aceea acest atelier nu ar trebui sa lipseasca din programul Scolii Altfel.

Puteti cere o oferta personalizata pentru Scoala Altfel,→ AICI

2. Călătorie spre centrul Pământului și înapoi – Atelier marca ShoShon

Călătorie spre centrul Pământului și înapoi face parte din programul Invat sa cresc in siguranta, avizat MEN si inscris in CAERI 2019, program in care cadrele didactice primesc la cerere, adeverinte de participare in program necesare dosarului personal.

Calatorie spre centrul Pamantului si inapoi, este un atelier fascinant, un atelier in care copiii sunt mai aproape de tot ce se intampla pe planeta Pamant.

Imbarcati virtual pe Nava eXplorer, acestia vor pleca in calatorie pentru a afla si experimenta:

De ce este fierbinte nucleul Pământului?

  • Cum se formează vulcanii și de ce erup? (vor vedea pe viu cum erupe unul în miniatură)
  • Ce produce un seism? Ce sunt acelea plăci tectonice? Wow, ele se mișcă? Hai să aflăm cum, cât încă suntem „sub pământ”.
  • Cum să pregătim și ce conține trusa de supraviețuire in caz de seism. Experimentăm împreună.
  • Cum ne comportăm în caz de cutremur. Facem un antrenament, dar cu zâmbetul pe buze.
  • Cum pânza freatică este afectată de deșeuri și poluare; tot printr-un experiment aflăm, cu iarbă natura, sub pământ, sub firul ierbii, fii ecologist!
  • De ce planetei Pământ i se mai spune și Planeta Albastră.

VI – Internetul, un instrument pentru un viitor mai bun- educatie in mediul online.

3. BE SMART – NET-UL NU-I UN SPAȚIU PRIVAT!- in cadrul centrului educational ShoShon

Be SMART – Siguranța copiilor pe internet

Te îngrijorează siguranța copilului pe internet? Multe pericole se ascund de cealaltă parte a internetului iar copiii sunt cei mai predispuși riscurilor.

Cel mai potrivit atelier pentru Scoala Altfel, pentru copii cu varste cuprinse intre 6 si 12 ani, este Be SMART.

Structurat pe activitati relaxante, nontraumatizante, experentiale si adaptate varstei lor, copiii vor primi educatie pentru internet,k axect cum au primit educatie pentru traversarea strazii in siguranta.

Evident, nu putem restrictiona copiilor accesul la tehnologie, insa nici nu le putem da un telefon, o tablet si acces la internet, fara sa aiba cunostintele necesare de a se feri de perocolele existente in lumea virtuala.

Din Be SMART, copiii învață ce este internetul, cum devine acesta oglinda acțiunilor lor, cine sunt prietenii virtuali, ce este hărțuirea pe internet și cum se fereasca să fie agresați, unde sa caute ajutor în caz de urgență și care este rolul părintelui în relația lor cu internetul, devenind „smart” pe net.

Cursul se desfășoară pe parcursul a 12 săptămâni și este structurat în trei module a câte patru ore de curs. Fiecare curs va fi prezentat în cadrul unei întâlniri săptămânale de 50 minute, conform programei.

Pentru Scoala Altfel, puteti alege dintre urmatoarele teme, una sau mai multe.

Modulul I. Internetul și comportamente în lumea virtuală

Serverul

  • Ce este internetul – regula de aur
  • Datele persoane – lucruri care nu se S-pun pe internetul
  • Prietenia reală vs. prietenia virtuală

Modulul II. Să navigăm în siguranță – cum recunoaștem potențiale pericole

  • Cyberbulling
  • Spam
  • Teribilism vs. Penibilism vs. Curaj
  • Selfiuri mortale

Modulul III. Navigarea preventivă – să (nu) facem cunoștință cu prietenii virtuali

  • Intrușii dăunători ai internetului
  • Sisteme de protecție pe internet
  • Află cine este prietenul tău virtual (cu participarea părinților)
  • Nu te cunosc – relația copilului cu internetul (pentru părinți). Stația de încredere pentru copil.

VII. O Pauza dulce – atelier gastronomic distractiv!

1. CHOCOLAT – ATELIER DE CIOCOLATĂ – in cadrul ShoShon

Chocolat, Atelier de Ciocolată – Tărâmul ciocolatei se deschide!

Fiecare bucatica de ciocolata are istoria sa, povestea ciocolatei o puteti auzi si simti, participand la acest atelier.

Copiii topesc, modeleaza, pun ciocolata in ambalaje si o eticheteaza cu grija.

Fiecare pleaca acasa inca fascinate de ciocolata, insotiti de propriile creatii dulti, etichetate cu numele producatorilor (copiii).

Ciocolata aleasă de ShoShon este o ciocolată de calitate, ce depășește cu mult calitatea majorității ciocolatei existente pe piață, este de import Spania și vine însoțită de Certificatul de Conformitate.

Oferiți copiilor o zi de neuitat, o ciocolată de calitate superioară și o experiență memorabilă!

VII. O minte creativa si intreprinzatoare gaseste mereu solutii- Scoala Altfel idei/ alternative:

Dragi parinti, copii, bunici, profesori si toti cei buni, ne bucuram ca ne-ati fost alaturi si ne dorim sa facem din ‘’saptamana Scoala Altfel’’ un moment de celebrare al educatiei prin frumos si intelepciune.

Nu uitati ca mai sunt de parcurs si: taberele urbane, excursiile, vizite la bibliotecă, vizite la gradina botanica/parcuri, vizite în redacții de presă sau la televiziune, voluntariat și implicare activă în societate, educație rutieră, educație pentru reacții corecte în situații de urgență, activități de educație ecologică și de protecție a mediului (ecologizare), vizite la jandarmerie sau pompieri și vizionarea de filme interesante, etc, insa suntem siguri ca selectia finala va apartine.

Va rugam sa ramaneti aprope si mereu documentati, iar noi va vom tine la curent cu cele mai noi activități pentru Săptămâna Școala Altfel 2019!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.