Masha si Ursul – Desene animate pentru copii

Masha si Ursul – educatie cu zambetul pe buze

“Masha si Ursul” ramane in continuare in topul celor mai vizionate desene animate indragite de cei mici si selectate de parintii acestora. In anul 2017 National Geographic declara ca aproape in fiecare parte a lumii copiii urmaresc cu interes aventurile Mashei alaturi de protectorul sau Urs si ca serialul de animatie a fost tradus in peste 35 de limbi diferite.

Copiii sunt receptivi si retin rapid informatii cu ajutorul desenelor animate, acest lucru nu se intampla doar pentru ca ele sunt o sursa recreativa si placuta, dar si pentru ca stimuleaza partea imaginativa si raspund nevoilor si limbajului celor mici, intretinand vie fantezia specifica varstei. “Masha si Ursul” si-a capatat acest rol de educatie prin recreativ, venind in ajutorul copiilor si furnizadu-le o metoda de invatare indusa si eficienta.

Dobandirea unor abilitati prin joc sau vizionarea unor materiale educative poate fi o sursa la indemana si ofera randament pe termen lung.

Este momentul oportun sa aprofunam subiectul si apropiindu-ne sa observam detaliile si aportul efectelor benefice al acestui desen animat cat si indiciile care ne dezvaluie partea educativa a continutului.

Fiind urmarit de atatia copii, trebuie sa luam in calcul modul in care mai multe publicatii, grupuri de parenting dar si psihologi, au dezbatut rezultatele fenomenului “Masha si Ursul”. Desenele animate contribuie la modelarea vietii copiilor nostri si ce este inca de la inceput remarcabil in desenele animate Masha si Ursul, este asemanarea izbitoare si stransa legatura parinte-copil. Putem identifica cu rapiditate trimiterea sau chiar rolul personajului Ursul care nu este altcineva decat parintele iubitor si prezent, ce insoteste micul explorator (Masha) in fiecare peripetie sau noua misiune.

Sunt cateva lectii pretioase cu care se confrunta un parinte alaturi de cel mic, si ce poate fi mai imbucurator decat o varianta buna intr-un moment potrivit:

Ai o problema, insa poti gasi o solutie!

Masha are darul de a face nazbatii, (la fel ca majoritatea copiilor) este curioasa, energica si cu un puternic spirit explorativ. Ea se straduieste sa isi repare greselile sau sa faca fata situatiilor complicate, insa atunci cand nu reuseste, Ursul este acolo pentru a-i arata calea. Din aceasta actiune sau tematica prezenta in aceste desene animate, copiii invata cum sa isi rezolve problemele dar ce este foarte important, e ca afla ca atunci cand au gresit au suportul si protectia familiei sau al prietenilor care ii pot ajuta.

Un parinte fericit nu e intotdeauna un parinte odihnit

Trebuie sa recunoastem ca meseria de parinte e poate cel mai soliciant full-time job si desi ne iubim copiii, sunt zile in care energia lor este poate peste puterile noastre de a face fata. Ursul se simte la fel cand vine vorba de Masha si sunt momente in care ar face orice pentru cinci minute de liniste si pace. Nu sunt oare multi parinti care au acest sentiment? Ei bine, este normal, uneori copiii au nevoie si de timp in care sa intreprinda activitati singuri (vizioand ceva sau jucandu-se pe cont propriu) si la fel si parintii trebuie sa isi rezerve cateva momente pentru ei.

Puterile magice ale copiilor

Puterile magice ale copiior nu tin cont de rasa, etnie, sex si alte caracteristici. Este impresionant si inspirant pentru copiii sa priveasca un personaj care indiferent de specie, dimensiuni, culoare, poate face atatea lucruri la nivelul unor super-abilitati, de exemplu Masha: in ciuda faptului ca este atat de micuta, agilitatea si efervescenta sa ne uimeste de cele mai multe ori, acest aspect este motivant pentru copii, facandu-i sa inteleaga ca si atunci cand esti mic ai posibilitatea de a face foarte bine o multime de activitati si actiuni ce iti pareau aproape imposibile initial.

Educatie prin bucurie si hohote de ras

Multe lucruri sunt experimentate de copii, daca sunt incluse in viata acestora cu tact de catre parinti, in forma de prezentare cea mai potrivita, cea mai atractiva si la momentul potrivit.

De aceea, copiii invata orice, daca nu sunt sub presiunea “ca trebuie” sa invate si fac mai degraba acest lucru cu zambetul pe buze. Acest lucru este posibil cand cei mici acumuleaza alaturi de un personaj precum Masha, care are un ras molipsitor iar sunetul zglobiu al hohotelor ei de bucurie nu poate decat sa starneasca si mai multa buna dispozitie.

Inteligenta emotionala – imbratisarile Ursului

Imbratisarile Ursului ii invata pe copii despre protectia si dragostea paterna sau materna si foarte important este ca ei inteleg cum sa reactioneze si cum sa se simta in anumite situatii in raport cu ceilalti.

Sunt numeroase moduri prin care putem dezvolta inteligenta emotionala a copiilor nostri. Le putem povesti despre emotii, putem crea joculete cu emotii in care acestea joaca adevarate roluri, au sarcini, au o viata, putem initia sau consolida cunostintele despre exprimarea emotiilor in grupuri, la cursuri si ii putem familiariza cu empatia, ajutorul, compasiunea si comunicarea asertiva cu grupul ce iti e alaturi o buna parte din zi.

Sunt numeroase moduri in care putem creste inteligenta emotionala a unui copil si in definitiv, nu este importanta calea aleasa, atata vreme ca ea se dovedeste a fi benefica.

Inteligenta emotionala este deosebita, este comoara fiecaruia dintre noi si Masha si Ursul, reuseste cu mult success sa aduca un aport semnificativ in dezvoltarea copiilor.

Masha, Ursul si toti prietenii lor din padure, ne invata printre hohote de ras cum sa facem fata emotiilor, care unele sunt mai bune, altele sun mai rele, ne ajuta sa intelegem ca avem cu totii emotii colorate, felurite, ganduri, trainri si ca ce este cu adevarat important, este sa reusim sa le folosim in momente potrivite, sa le gestionam cu grija si sa nu le scapam de sub control sau sa le lasam la voia intamplarii, ranind in stanga si in dreapta.

Sunt mai multe desene animate care ating sfera inteligentei emotionale ,iar acest exercitiu al simtirii si al empatiei este intotdeauna bine venit.

Draga mami si tati, data viiitoare cand va uitati dupa un desen animat potrivit pentru cel mic, nu uitati ca el ar trebui sa contina macar o parte din ingredientele despre care am vorbin mai sus.

Odata gasita formula magica, veti fi recunoscatori pentru ca rezulatele apar curand si se mentin pe termen lung.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.