Copiii sunt afectati de izolare! – Ce poti face sa eviti dezechilibrele

Izolarea ii afecteaza pe copii

Izolarea afecteaza in principal copiii

Cine s-ar fi gandit ca viata noastra, ce se desfasura in tipare bine cunoscute, se va rasturna brusc?

Poate putini dintre noi au putut sa preconizeze asa ceva.

Cu totii am suferit o schimbare si cuvantul de ordine in acest moment este adaptare. Nu este o situatie de cateva zile si nici macar de cateva saptamani, este vorba despre cateva luni de stat in casa si alte luni (multe) de a ne reveni.

Corpul, psihicul nostru a fost scos brusc din rutina zilnica si aruncat in incertitudine.

Cu totii suntem mai mult sau mai putin afectati insa principalii afectati sunt copiii.

Copilul, pentru a simti stabilitatea. siguranta, pentru a se simti securizat emotional, are nevoie de rutina. Programul consecvent nu trebuie sa lipseasca din viata copilului.

Acolo unde intervin exceptii multe, care numai exceptii nu mai pot fi numite, intervin probleme in comportamentul copilului si situatii ce cu greu pot fi gestionate sau care chiar ne scapa de sub control.

Fiind bulversati parintii, starea lor se rasfrange inzecit asupra copilului.

Schimbarile bruste si majore din viata copilului, precum “vacanta” dar care nu este vacanta, cursuri online, fise online, lucrul de acasa al sau si al parintelui, “video-intalniri”, lipsa socializarii, lipsa parcului, a aerului, a naturii, a jocului in aer liber si a activitatilor fizice, diferita organizare a programului parinilor de plecat si intors acasa, sunt lucruri cu mare impact emotional asupra copiilor.

Cu siguranta ati observant cu totii mici sau mari modificari in comportamentul copiilor. Mananca mai mult sau sunt flamanzi mai tot timpul desi au mancat absolut suficient la masa, devin usor irascibili, sunt mai suparaciosi, se inmulteste numarul poznelor si in multe cazuri parintii sfarsesc prin a fi epuizati.

Ce putem face totusi?

Haosul in program, creeaza dezechilibre emotionale copiilor. Masa trebuie sa ramane masa si miscarea, miscare.

Organizarea programului devine principalul obiectiv. In functie de activitatile fiecarui membru de familie, faceti o planificare comuna pentru fiecare dinre voi si incercati sa o respectati riguros (sau cat mai riguros).

Este necesar sa pastram ritmul zilnic firesc, obisnuit al meselor si al gustarilor, eliminand orice tentative de a “gusta” sau “rontai” cate ceva.

Nu avem nevoie de mese suplimentare, cu atat mai mult cu cat nu facem prea multa activitate fizica. Mancatul compulsiv are alt fundament, nu foamea.

Este absolut necesar sa ajutam copiii sa-si consume energia, suplinind prin idei “traznite” mersul afara, cu activitati fizice, in casa.
Desi sunt multe familii unde ordinea absoluta a lucrurilor domneste acasa si cu greu veti putea accepta sa schimbati asta, ei bine, este momentul sa o faceti, ordinea absoluta fiind categoric pe plan secund in zilele acestea.

Nu ne intereseaza sa iesim din acesta perioada cu mobila sau parchetul intacte, ci cu mintile si trupurile sanatoase, nu?

Intr-un material viitor, am sa vin cu idei practice de cum poate fi amenajat spatiul pentru a permite activitati fizice si cu idei de jocuri pentru copii.

Creierul nu trebuie neglijat

Atat corpul cat si mintea, trebuie mentinute sanatoase, active, vii si chiar daca am vazut o multime de comentarii anti-teme pentru copii, acestea sunt utile, daca au simtul masurii. Acestea sunt exercitii pentru creier pe care un copil (oamenii in general, nu doar copiii) este necesar sa le faca zilnic, pentru ca in timpul acesta copilul continua sa se dezvolte, creierul are nevoie de exersare, el nu poate fi pus pe modul “standbay” pana la reluarea scolii sau a gradinitei.

Evident, ca si in cazul exercitiilor fizice, ele nu trebuie sa fie duse la extrem, pana la epuizare. Mare atentie insa, ca in aceste momente, epuizarea intervine mult mai rapid, pentru ca sunt lucruri care le lipsesc copiilor si neavand o conjunctura emotionala solida, foarte usor se pot dezechilibra.

Acum, mai mult ca niciodata, trebuie sa ne rezervam, timp, timp mai mult ca de obicei pentru a recreea, reinveta climatul propice dezvoltarii emotionale a copiilor; asigurarea de catre parinti si dupa caz bunici a intregului suport in depasirea acestei perioade de catre copil, de aceea, timpul petrecut facand teme, ar trebui scurtat putin, astfel incat sa ne ramana timp si pentru emotii.

Daca va aflati in situatia in care copilul primeste teme prea multe in aceasta perioada, va recomand sa le spuneti politicos invatatorilor si profesorilor cat timp a alocat copilul temelor si cat timp ii ramane copilului pentru activitati fizice, joaca si activitati ce implica sustinerea si dezvoltarea inteligentei emotionale.

Stirile TV afecteaza emotional copiii

Mai este un aspect important de luat in seama. Limitati stirile curente la care are acces copilul, spre deloc, daca nu ati facut-o inca.

Asupra noastra, a adultilor, stirile in care se dau bilanturile deceselor din cauza pandemiei au un impact major, mai cu seama coloana sonora a stirilor este astfel aleasa pentru ca psihicul sa reactioneze si sa sesizeze o stare de alerta.

Ce credeti ca se intampla in cazul copiilor? E lesne de inteles. Nu va bazati pe “nu intelege el”. Cu atat mai mult cu cat copilul “nu intelege” exact ce se intampla, in mintea lui se nasc scenarii, temeri, frici, apar din senin monstrii nesigurantei si umbre in intuneric, carora cu greu le veti putea gasi corespondent si explicatie mai tarziu.

Copiii nu au nevoie de acele stiri, ei au nevoie de un climat linistit si ca parintii sa le explice situatia prezenta, bland, pe intelesul lor.

Recomandarea este ca stirile sa fie urmarite cand copilul nu este prin preajma sau urmarite de pe telefon intr-o alta incapere, chiar la baie sau bucatarie ori cu castile bine “infundate” in urechi.

Sa nu uitam de aer, soare si Vitamina D

Pentru ca nu iesim afara, corpul nostru este privat de Vitamina D. Soarele este factorul nr. 1, care ajuta corpul in sinteza vitaminei D. Discutati cu medicul pediatru si stabiliti impreuna cu acesta daca este necesar sa administrati copiilor Vitamina D si bucurati-va de soare si aer in limita posibilului la fereastra, pe balcon sau in curte, dupa caz. Nu uitati sa lasati sa intre aer curat in casa.

De exemplu, noi am facut o minisera, de care copilul are grija pe balcon.

Orice idee este buna, atata vreme cat ne ajuta sa ramanem sanatosi psihic, emotional si fizic.

Adaptare, organizare, echilibru

In alte cuvinte spus, avem nevoie sa ne adaptam cat putem de rapid si de mult, sa incercam sa mentinem ritmul cat mai apropiat de cel normal, in conditii de carantina, de izolare.

Amintiti-va ca aceasta perioada reprezinta o provocare pentru fiecare dintre noi si cat de bine vom iesi din asta, tine foarte mult de puterea noastra de organizare si intelegere a pericolelor nevazute ale izolarii si de rapiditatea cu care ne adaptam.

Cuvintele puternice in aceasta perioada sunt adaptare, organizare, echilibru.

Sanatate si inspiratie, va doresc!

Daniela Mogos
Consilier Dezvoltare Personala
Fondator ShoShon

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.